Bygglov inglasning
Glasa in balkong kräver bygglov
Innan du påbörjar projektet är det viktigt att ta reda på om det finns giltigt bygglov i föreningen. Bygglov är tidsbegränsade så även om det funnits tidigare så betyder det inte att det fortfarande är giltigt. Ett bygglov gäller i 5 år från godkännandet och måste “stängas” genom att du begär slutbesked när projektet är slutfört. Här kommer en kort genomgång på vad du minst behöver till bygglovsansökan.
- Bostadsrättsföreningens godkännande: Börja med att kontakta föreningen för godkännande innan du söker eget bygglov.
Vad behövs till ansökan:
- Ansökningsblankett: De flesta kommuner har numer e-tjänster så att den traditionella pappersblanketten är överflödig. Surfa in på kommunens hemsida och sök efter “Bygga” eller likande så kommer du rätt. I kommunens e-tjänst kan du ladda upp ritningar och ansöka digitalt.
- Kontrollplan: En kontrollplan är ett dokument som används för att säkerställa att alla relevanta krav och åtgärder följs under genomförandet av projektet. Fråga leverantören du valt angående detta dokument.
- Detaljritning: Dessa ritningar kan visa systemet och t.ex. hur inglasningen ska monteras eller anslutas till balkongens räcke.
- Planritning: En planritning är en vy över balkongen sett ovanifrån och ska visa hur balkongen och inglasningen kommer att placeras i förhållande till byggnaden.
- Fasadritning: En fasadritning visar byggnadens exteriör från sidan och är avgörande för att förstå hur inglasningen kommer att påverka byggnadens utseende.
- Situationsplan: En situationsplan visar hela fastigheten ovanifrån och var balkongerna är placerade på byggnaden i förhållande till tomtgränserna och omgivande byggnader.
- Fotografi: Foto på fasad där aktuell balkong framgår kan ofta behövas. Ta bort på hela fasaden och markera ut på fotot vilken balkong som är aktuell.
- Övriga dokument: Dessa dokument kan ibland behövas men inte i normalfallet; eventuella specialistutlåtanden, brandskyddsbeskrivning, beslut från föreningsstämman, grannintyg, produktblad från leverantör.
1. Bygglovsansökan
- Fyll i ansökningsblanketter: Hämta och fyll i de bygglovsblanketter som krävs. Vanligtvis behöver du ange fastighetsbeteckning, sökande och en beskrivning av åtgärden.
- Bifoga nödvändiga handlingar: Bifoga ritningar, situationsplan och övriga dokument nämnda ovan.
- Skicka in ansökan: Skicka in ansökan via kommunens e-tjänst alternativt via e-mail om e-tjänst saknas. Ansökningsavgiften varierar beroende på vilken kommun det gäller.
2. Handläggning och granskning
- Vänta på besked: Kommunen granskar din ansökan och bedömer om åtgärden uppfyller de krav som ställs enligt plan- och bygglagen.
- Kompletteringar: Om kommunen behöver mer information eller kompletteringar kommer de att kontakta dig. Svara så snabbt som möjligt för att undvika förseningar.
3. Beslut om bygglov
- Bygglov beviljas eller avslås: Du får ett skriftligt beslut om bygglovet beviljas eller avslås. Om bygglovet avslås har du rätt att överklaga beslutet.
- Startbesked: Om bygglovet beviljas får du också ett startbesked, som innebär att du kan påbörja byggnationen.
4. Byggnation och slutbesiktning
- Påbörja arbetet: När du fått startbesked kan du påbörja installationen av balkonginglasningen enligt de beviljade handlingarna.
- Slutbesiktning: När arbetet är klart görs en slutbesiktning, antingen av leverantören eller av en certifierad besiktningsman, för att säkerställa att allt utförts enligt bygglovet.
- Kontrollplanen skickas in: Kontrollplanen som användes när du ansökte om bygglovet signeras och skickas in till kommunen för att erhålla slutbesked. Slutbesked är ett officiellt beslut från byggnadsnämnden i kommunen som anger att projektet har slutförts på ett korrekt sätt och att balkongen får tas i bruk. Det är det sista steget i bygglovsprocessen och fungerar som en bekräftelse på att alla krav och kontroller har uppfyllts enligt gällande regler och bygglovet. Slutbeskedet är ett kvitto på att byggprojektet har uppfyllt alla de krav och regler som gäller för inglasningsprojektet och att balkongen är säker att tas i bruk.
Följ alla regler och beslut: Om du får ett bygglov med villkor, se till att följa dessa noga. Avvikelser kan leda till att inglasningen måste rivas eller att du får betala böter. Genom att följa dessa steg och tips kan du öka chanserna för en smidig och framgångsrik bygglovsprocess för din balkonginglasning.
Senaste artiklarna
Glasa in balkongen – Fördelar och nackdelar
Glasa in balkongen – fördelar och nackdelar Att glasa in balkongen är ett populärt val för många bostadsrättsinnehavare och villaägare som vill förlänga utesäsongen, minska
Nya bostäder i Häggvik och Sollentuna – Vad innebär stadsutvecklingen för bostadsrättsföreningar?
Sollentuna genomgår en omfattande stadsutveckling, där Södra Häggvik står i centrum för förändringen. Med över 5000 nya bostäder, en ny pendeltågsentré och en mer sammanhållen
Glasa in balkongen – Fördelar och nackdelar
Glasa in balkongen – fördelar och nackdelar Att glasa in balkongen är ett populärt val för många bostadsrättsinnehavare och villaägare som vill förlänga utesäsongen, minska
Nya bostäder i Häggvik och Sollentuna – Vad innebär stadsutvecklingen för bostadsrättsföreningar?
Sollentuna genomgår en omfattande stadsutveckling, där Södra Häggvik står i centrum för förändringen. Med över 5000 nya bostäder, en ny pendeltågsentré och en mer sammanhållen
Vad kostar en inglasning? Så bedömer du prisbilden
Prisuppskattning på balkonginglasning Att låta glasa in sin balkong är en investering som kan höja värdet på din bostad och skapa ett extra rum att