Steg för steg
Glasa in – steg för steg
Här kommer en snabbguide som ger dig en inblick i processen från idé till färdigställd inglasning. Guiden vänder sig primärt till dig som avser köpa produkt inklusive montage från ett specialinriktat företag som håller på med inglasningar. För att ge dig ett generellt tidsperspektiv kan du i normalfallet räkna med mellan 6-12 veckors leveranstid från det att alla tillstånd är på plats. Detta skiljer sig givetvis åt mellan olika leverantörer men oftast är det någonstans i det spannet man hamnar från beställning till installerad inglasning. Krävs det att du söker eget bygglov måste du även lägga till kommunens handläggningstid. Hur lång tid handläggningen tar varierar från kommun till kommun men räkna i normalfallet med ca 6-10 veckor.
1. Tillstånd och regler
- Bostadsrättsföreningens godkännande: Fråga styrelsen eller ansvariga för frågan om balkonginglasning i föreningen. Är det tillåtet att glasa in? Vilken typ av inglasning är godkänd? Finns det några dokument eller avtal du måste skriva på innan du startar projektet? Har föreningen aktivt bygglov för balkonginglasning eller måste du söka detta själv?
- Bygglov för inglasning: Om föreningen inte har ett aktivt bygglov för inglasning måste du söka detta hos din kommun. Tänk på att även om det finns inglasningar sedan tidigare i fastigheten betyder det inte per automatik att det finns ett giltigt aktivt bygglov för just din balkong. Har du fått bostadsrättsföreningens godkännande men saknar bygglov kan du i de flesta fall få hjälp med bygglovet av den leverantör du väljer. Mer om bygglov kan du läsa på nästa sida.
2. Val av system och leverantör
- Val av system: Här kan din bostadsrättsförening redan ha meddelat vad som gäller. Finns det bygglov för inglasning så kan du även se vad som gäller i bygglovsdokumenten. Oftast är en specifik variant endast tillåten i fastigheten eftersom alla inglasningar ska efterlikna varandra. Trots detta kan det finnas en del valmöjligheter inom samma typ av inglasning.
- Jämför leverantörer: Jämför olika leverantörer och system och be om offerter. Ska du söka bygglov själv så kan de flesta leverantörer hjälpa dig att ta reda på vad som är tillåtet att montera. Boka hembesök och låt flera leverantörer titta på din balkong för att ge dig offert innan du bestämmer dig för att gå vidare med någon.
3. Bygglovsansökan
- Ansök om bygglov: Saknas det bygglov är det nu dags att skicka in ansökan till din kommun. Fråga leverantören du valt om ritningar och beskrivning av inglasningen. Läs mer om bygglovsansökan på nästa sida.
4. Godkänt bygglov och beställning
- Bygglov godkänt: När bygglov och tillstånd är klart kan du bekräfta detta till din valda leverantör och lägga din beställning.
5. Installation
- Förberedelser: Se till att balkongen är tom och att det finns god tillgång för hantverkarna.
- Tidsåtgång: Installation av en balkonginglasning tar i normalfallet allt från en dag till några dagar beroende på variant av inglasning, storlek och projektets komplexitet.
6. Kontroll
- Kontroll och justering: Efter montering kontrolleras samtliga delar och att inglasningens alla glaspartier löper smidigt i sina skenor och att öppning och stängning av glas fungerar utan problem. Eventuella justeringar görs vid behov.
- Besiktning och godkännande: Slutbesiktning kontrollerar att allt är korrekt installerat och att arbetet uppfyller de krav som ställts.
- Eventuella åtgärder: Om det finns några anmärkningar åtgärdas dessa innan projektet avslutas.
7. Inredning och underhåll
- Inred balkongen: Nu är det dags att möblera och inreda din nya inglasade balkong. Tänk på att välja möbler och textilier som tål temperaturväxlingar.
- Underhåll och skötsel: För att hålla inglasningen i gott skick, rengör glaspartier och profiler regelbundet. Kontrollera att rörliga delar fungerar som de ska och smörj vid behov.
8. Njut av din balkong
Gör din balkong till en härlig plats för avkoppling och trevliga stunder, ett mysigt krypin att nyttja större del av året!
Dessa steg ger dig en överblick från idé till färdig inglasning – lycka till med ditt balkongprojekt!
Senaste artiklarna
Glasa in balkongen – Fördelar och nackdelar
Glasa in balkongen – fördelar och nackdelar Att glasa in balkongen är ett populärt val för många bostadsrättsinnehavare och villaägare som vill förlänga utesäsongen, minska
Nya bostäder i Häggvik och Sollentuna – Vad innebär stadsutvecklingen för bostadsrättsföreningar?
Sollentuna genomgår en omfattande stadsutveckling, där Södra Häggvik står i centrum för förändringen. Med över 5000 nya bostäder, en ny pendeltågsentré och en mer sammanhållen
Glasa in balkongen – Fördelar och nackdelar
Glasa in balkongen – fördelar och nackdelar Att glasa in balkongen är ett populärt val för många bostadsrättsinnehavare och villaägare som vill förlänga utesäsongen, minska
Nya bostäder i Häggvik och Sollentuna – Vad innebär stadsutvecklingen för bostadsrättsföreningar?
Sollentuna genomgår en omfattande stadsutveckling, där Södra Häggvik står i centrum för förändringen. Med över 5000 nya bostäder, en ny pendeltågsentré och en mer sammanhållen
Vad kostar en inglasning? Så bedömer du prisbilden
Prisuppskattning på balkonginglasning Att låta glasa in sin balkong är en investering som kan höja värdet på din bostad och skapa ett extra rum att