Förvandla din balkong – Snabbguide för dig som tänker glasa in balkongen

Glasa in balkongen - snabbguide steg för steg

Att glasa in balkongen är ett fantastiskt sätt att förlänga säsongen. Förvandla din balkong till ett trevligt uterum skyddat från väder och vind och skapa dig en plats att njuta på. För att projektet ska gå så smidigt som möjligt är det bra att ha koll på de olika stegen – från planering till val av inglasning och genomförandet.


Snabbguide: Så gör du

 

1. Fråga din bostadsrättsförening

Fråga först styrelsen i din förening om det är tillåtet att glasa in balkongen och vilka regler man ska förhålla sig till. Inglasning kräver alltid giltigt aktivt bygglov så fråga hur det ligger till. Bara för att det finns inglasningar tidigare i föreningen betyder det inte att bygglovet är aktivt eller gäller för din balkong.


2. Kontrollera bygglov

Du kan alltid ringa kommunen och kontrollera om det finns bygglov för balkonginglasningar i din förening. Be om att få ritningarna så att du kan kontrollera om det gäller för din balkong. Eftersom bygglov är tidsbegränsade är det relativt vanligt att det inte finns något giltigt bygglov även om det tidigare funnits. Du måste då söka igen innan arbetet kan påbörjas. Observera att du ofta kan få hjälp med detta av den leverantör av inglasningar som du anlitar.   


3. Välj inglasning

Innan du kontaktar leverantörer är det bra att veta vad du kan välja. Du kan inte alltid välja fritt vilken variant av inglasning du vill. Den stora skillnaden är ofta om det ska vara så kallat ramlöst system eller inglasning med ramverk. Det vanligaste i nyare fastigheter är det så kallade ramlösa inglasningarna där man inte har några synliga ramar mellan glasen. Din bostadsrättsförenings styrelse vet vad som gäller. 


4. Ta in offerter

Det är viktigt att jämföra offerter från certifierade företag för att hitta en lösning som både uppfyller kvalitetskrav och passar din budget. En erfaren leverantör kan också hjälpa till med bygglovsansökan om det behövs och guida dig i valet av material och design som passar din balkong.


5. Beställning & installation

När bygglovet och leverantören är klara är nästa steg att boka tid för installation. Leverantörerna erbjuder normalt egna installationsteam som ser till att monteringen utförs korrekt, vilket ofta tar mellan en och tre dagar beroende på balkongens storlek och utformning.


6. Skötsel & underhåll

För att din inglasade balkong ska hålla sig i bra skick över tid är det viktigt att rengöra glasen och följa leverantörens rekommendationer för underhåll. Att hålla skjutpartierna rena och fria från skräp i skenorna gör att de glider lätt och håller längre.


Att glasa in balkongen är en investering som ger mervärde till din bostad och skapar en skyddad, ljus och användbar yta under årets alla säsonger.

Dela

Mer läsvärt

Glasa in balkongen - Fördelar och nackdelar

Glasa in balkongen – Fördelar och nackdelar

Glasa in balkongen – fördelar och nackdelar Att glasa in balkongen är ett populärt val för många bostadsrättsinnehavare och villaägare som vill förlänga utesäsongen, minska