Glömmer du bort din balkong på vintern? Hur glasar man in balkongen i en bostadsrätt?
När vintern sveper in med sitt kalla grepp är det lätt att balkongen hamnar i skymundan. Snö, kyla och blåst förvandlar ofta balkongen till en bortglömd yta som bara används när vädret tillåter. Men tänk om du kunde njuta av den längre tid på året? Att glasa in balkongen är inte bara en lösning för att skydda den från väder och vind, utan också en investering som kan höja både din livskvalitet och bostadens värde.
Varför glasa in balkongen?
-
Skydd mot väder och vind
När balkongen är inglasad slipper du oroa dig för snödrivor eller att möbler ska ta skada av regn och rusk. Balkongen blir en skyddad plats som du kan använda större delen av året. -
Energibesparing och isolering
En inglasad balkong fungerar som ett extra lager isolering för din lägenhet. Det hjälper till att minska energiförluster och kan bidra till lägre uppvärmningskostnader. -
Förlängd boendeyta
Istället för att balkongen står tom under halva året kan den förvandlas till ett mysigt extrarum. Skapa en vinterträdgård, ett arbetsrum eller en plats för avkoppling – möjligheterna är oändliga. Tänk dock på att det inte är många graders skillnad på balkongen med inglasning och utetemperaturen under en kall vinterdag. Balkongen kräver en värmekälla (t. ex. en terrassvärmare) för att fungera att njuta på under kyliga dagar. Trots detta kan du göra balkongen till en fantastisk plats för större delen av året. -
Höjer bostadens värde
En inglasad balkong kan göra din bostad mer attraktiv på marknaden. Det är en funktion som många köpare värdesätter högt.
Hur fungerar det i en bostadsrättsförening?
Att glasa in balkongen i en bostadsrätt skiljer sig från att göra det i en villa. Eftersom balkongen ofta räknas som en del av föreningens fasad måste du få godkännande innan arbetet kan påbörjas.
Steg för att glasa in balkongen
-
Kolla föreningens regler
Börja med att kontakta din bostadsrättsförening. Många föreningar har specifika riktlinjer för inglasningar, exempelvis krav på design, färg och material som ska matcha fastighetens estetik. -
Bygglov
Inglasning kräver godkänt bygglov från kommunen. Fråga föreningen om det redan finns, om föreningen tänker söka åt alla. eller om du måste söka bygglovet själv (att det behövs bygglov beror på att inglasningen påverkar fastighetens fasad). Ta reda på vad som gäller och ansök om bygglov i samråd med föreningen. Vi har skrivit lite om hur man ansöker under uppslaget bygglov för inglasning » -
Välj en seriös leverantör
För att säkerställa att arbetet utförs korrekt bör du anlita ett företag med erfarenhet av balkonginglasningar. Seriösa leverantörer erbjuder ofta hjälp med bygglovsansökan och kan ge dig råd kring lösningar som passar just din bostad. -
Kostnader
Kostnaden för att glasa in en balkong varierar beroende på storlek, material och design. Tänk på att ROT-avdrag inte gäller för inglasning av balkonger i bostadsrätter. Budgetera för den fulla kostnaden, oftast kan företagen erbjuda finansieringslösningar (läs villkoren noga). Vill du läsa mer om prissättningen på själva inglasningen kan du läsa den generella guiden om leverantörernas priser på balkonginglasning »
Vad händer om föreningen inte tillåter inglasning?
Om din bostadsrättsförening inte tillåter inglasningar kan du föreslå att frågan tas upp på nästa årsstämma. Ofta handlar beslutet om en gemensam strategi för fastighetens utseende och långsiktiga underhåll. Att argumentera för energibesparingar och ökad livskvalitet kan få fler medlemmar att se fördelarna med inglasningar.
En balkong att njuta av året om
En inglasad balkong är en lösning som förvandlar en ofta bortglömd yta till en användbar och trivsam del av ditt hem – oavsett årstid. Tänk dig att sitta på din inglasade balkong med en kopp varm choklad och titta ut över det snöiga landskapet. Det är inte bara en praktisk lösning, utan också ett sätt att skapa nya minnen och möjligheter i ditt hem.
Så kanske dags att inte låta glömma bort balkongen under kalla årstider? På glasa in balkong kan du läsa mer om balkonginglasningar och olika system – allt för att du ska få lite kött på benen om du väljer att köpa inglasning.
Fotnot: ROT-avdrag gäller inte för inglasning av balkonger i bostadsrätter eftersom det anses vara en förändring av fastighetens fasad vilken föreningen ansvarar över, och därmed faller utanför avdragets ramar. Läs mer på Skatteverkets hemsida om ROT-avdrag »
Balkonginglasningar för för BRF
Sitter du i bostadsrättsföreningens styrelse eller i en arbetsgrupp för inglasningar kan du läsa mer om detta under avsnittet glasa in balkonger i bostadsrättsförening »